צור קשר פורום נשי ובנות חב"ד

זעם בתחנה המרכזית בירושלים על עריכת הבדלה
( יום שני, ז' תמוז תשס''ט - 29 יוני 2009)

רועי אלמן YNET

הפסד כלכלי אדיר, סכנה ביטחונית, מפגעים תחבורתיים, דוחק, מכות ואי נוחות, שנגרמים למאות אנשים מדי שבת, והסיבה: טקס ההבדלה והוצאת השבת של הרב מנחם מענדל וילהלם. הסיפור חוזר על עצמו מדי שבוע, וגם בסוף השבוע האחרון, שוב נתקעו ההמונים בפתח התחנה.

תחקיר "ידיעות ירושלים" מעלה שאלות קשות באשר להתנהלות של אגד, העירייה והמשטרה במתן מענה לבלגן שנוצר מדי מוצאי שבת בעיר. ובעיקר באשר לשאלה העיקרית: מי אחראי לרב שמחזיק את התחנה בכיסו? באגד טוענים כי הוא אינו כפוף אליהם, אך אין להם ברירה אלא להישמע לו. במשרד התחבורה מכחישים כל קשר אליו. במועצה הדתית לא מכירים אותו. ואפילו בהנהלת הבניין, שבו קיבל הרב משרד, לא יודעים מי הסמיך את הרב להחליט מתי פותחים את התחנה.

כבר שבועות רבים זה חוזר על עצמו מדי מוצאי שבת. על פי לוח הזמנים של אגד, קווי האוטובוס הראשונים במוצאי שבת אמורים לצאת מהתחנה המרכזית בשעה 20:30 בערב. מכיוון שהנוסעים המנוסים יודעים שאם ברצונם לעלות על האוטובוס בזמן מוטב שיקדימו בעשר דקות לפחות, מאות נוסעים מגיעים לתחנה לקראת צאת השבת ומוצאים להפתעתם את התחנה סגורה ומסוגרת. כך, תור עצום של כמה מאות בני אדם מצטבר מדי שבוע בכניסה לתחנה, והנוסעים ממתינים דקות ארוכות בצפיפות בלתי נסבלת. גם מי שמנסים את מזלם בשער האחורי, נתקלים בשוקת שבורה: שני מאבטחים עומדים לפני שער הברזל הגדול ומונעים כל גישה פנימה. ומדוע?

מדי שבוע מגיע הרב מנחם מענדל וילהלם ברגל לתחנה כשעה לפני צאת השבת, כדי לוודא שהיא סגורה לכניסת נהגים ואוטובוסים. בתום כל הבדיקות, ואחרי שהשבת יצאה, הוא עורך הבדלה בבית הכנסת. ורק בסופה, כ-20 דקות אחרי צאת השבת, לבסוף יוצאת מפיו ההוראה לפתוח את השערים.

במשרדי הנהלת 'אגד' שבקומה השנייה מתקשים להתייחס למצב בשוויון נפש. "מה הפתרון? שהרב הזה פשוט לא יהיה כאן", קובע אחד האחראים. "אנחנו נפגעים מהתופעה לא פחות מהנוסעים המסכנים, שממתינים בחוץ. הרב מגיע קצת לפני צאת השבת ולא מאפשר לאוטובוסים שלנו להיכנס לחניון. אם הוא תופס נהג שהתניע את האוטובוס לפני צאת השבת, הוא דואג לקחת את הפרטים שלו ומגיש נגדו תלונה", הוא מספר.

גם הנהגים שותפים לכעס. "זה אבסורד", אומר אחד מהם. "כל הבלגן ייחסך אם יפתחו את התחנה אפילו 20 דקות לפני צאת השבת. לא צריך להסיע אנשים לפני שהשבת יוצאת, רק לתת לנו, הנהגים, להתארגן לנסיעה בתוך התחנה, ולנוסעים להמתין בצורה מכובדת, בלי להשפיל את עצמם מחוץ לתחנה", הוא אומר.

"כמו חיות שמחכות שהכלוב ייפתח, כמו עבדים שמחכים בתור לקבל אוכל", כך מתארות את המצב שתי נוסעות בשנות ה-50 לחייהן, הממתינות בסבלנות ששערי התחנה ייפתחו. "זה מצחיק מרוב שזה עצוב, ויותר מכל, זה משפיל. האוטובוס שלנו יוצא בעוד שתי דקות ובחיים לא נגיע", הן אומרות.

שלושה עד ארבעת המאבטחים, שעומדים מול מאות, ולפעמים אפילו אלף הנוסעים, מבינים שמשהו כאן אינו פועל כשורה, אך הם אינם יכולים לעשות דבר. הם כפופים לקצין הביטחון של התחנה, הכפוף בתורו להוראות הרב.

מאבטחים בתחנה מספרים שמדובר בריטואל קבוע. "בטח שאני מכיר את התופעה. מי לא יודע מה הולך כאן במוצ"ש?", אומר אחד מהם, "כבר בסביבות שמונה בערב מגיעים האנשים הראשונים, ואחרי כמה דקות כבר נהיה פה תור משהו פחד. אני מרחם עליהם, אבל לא יכול לעשות כלום". אחראי המשמרת שלו מוסיף בהשלמה, "אין מה לעשות. יש רב והוא זה שמחליט".

"אין ספק שמה שקורה כאן מחייב שינוי, אבל אנחנו לא הכתובת", אומר גורם בכיר במערך האבטחה של התחנה המרכזית, "אנו פועלים בהתאם למה שדורש הלקוח שלנו, הנהלת התחנה במקרה זה, וקיבלנו הוראה שלא לאפשר כניסת נוסעים וכלי רכב עד לקבלת הוראה מרב התחנה. זה קצת הזוי, אבל ככה זה עובד. לצערי, המאבטחים הם אלה שחוטפים את העצבים של הנוסעים. יש כאן קונפליקט שצריך להיפתר בהקדם, והפתרון צריך לבוא מהצד השני - הרב והאוכלוסייה החרדית".

מנכ"ל הבניין, אורי שכטר, הבטיח בשבוע שעבר כי התקלות השונות יטופלו מיידית וכי התחנה תיפתח מייד עם צאת השבת. למרות ההבטחות, גם במוצאי שבת האחרונה חזרה על עצמה התמונה של מאות אנשים הנדחקים על פתחי הדלתות. כתב mynet שנשלח למקום שמע את אותה תשובה מהמאבטחים – מחכים ליציאת השבת, זאת למרות שהשבת כבר יצאה.

היום (ב') מסר שכטר שוב כי "התחנה נפתחת בדיוק במוצאי שבת, והיא לא תיפתח לפני צאת השבת".

את תגובת הרב לא ניתן היה להשיג עד למועד פרסום הידיעה.

לתגובות