צור קשר פורום נשי ובנות חב"ד

פיטורי נשים הרות במגמת עליה
( יום רביעי, י''ח סיון ה'תשס''ט - 10 יוני 2009)

החוק מגן על נשים הרות עם ותק של שישה חודשים במקום העבודה ועל נשים העוברות טיפולי פוריות, ללא קשר לוותק. משרד התמ"ת הוא זה שאחראי על הנושא ולכן פיטורים או כל פגיעה אחרת במשרה מחייבים היתר של הממונה על חוק עבודת נשים באגף ההסדרה של המשרד. אולם נשים רבות סבורות כי החוק אינו מגן מספיק על נשים הרות.

על פי הנתונים שיוצגו בוועדה למעמד האשה, מאז שנת 2006 חלה עלייה מתמדת בפניות של מעסיקים לממונה על חוק עבודת נשים. כך, בשנת 2007 התקבלו 1,277 פניות - כ-250 יותר מהשנה הקודמת - וב-2008 התקבלו 1,609 פניות. המגמה רק מחריפה, ובארבעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית התקבלו כבר 814 פניות. זהו קצב שנתי של למעלה מ-2,400 פניות.

אורלי אלמגור רותם, שחיברה את המסמך, מסבירה כי "קיימת מגמת עלייה במספר הבקשות להיתרים". עם זאת, היא מבהירה כי המשבר הכלכלי קשור אף הוא למצב הבעייתי. "חשוב לזכור שבאותה התקופה נכנס המשק הישראלי למיתון וחלה עלייה במספר המפוטרים הכללי במשק".

עוד עולה מהנתונים כי מתוך 814 הבקשות שהתקבלו בשליש הראשון של 2009 התקבלו עד כה 365 החלטות וב-70% מהן ניתן היתר לפיטורי הנשים. מדובר בעלייה בהשוואה לאחוז בקשות הפיטורים שאושרו בשנתיים הקודמות.

ארגוני נשים מכירים היטב את הבעיה. רק לפני כמה שבועות פנתה אשה מהדרום לשדולת הנשים על מנת לקבל ייעוץ משפטי בעקבות פיטוריה מחברה בתחום השיווק. שרית, אם לארבעה ילדים, החלה לעבוד בחברה לפני שמונה חודשים. שרית ולאחר שקיבלה את העבודה, היא ובעלה יכלו לעבור לדירה מרווחת יותר ולחתום על משכנתא.

"עוד בראיון עבודה שאלה אותי מנהלת החברה אם אני בהריון", היא אומרת. "אמרתי שאני לא יודעת. לפני חודשיים, כשגיליתי שאני בהריון, סיפרתי לה, כי מקום העבודה חשוב לי. מאותו רגע הפכתי, לדברי המנהלת, ל'עובדת לא מקצועית שלא תורמת דבר להצלחת המשרד'".

שרית מתרעמת: "אני יודעת שיש חוק בישראל שאמור להגן עליי, אבל אני מרגישה כמו חתול שזרקו אותו לרחוב. יש לי משפחה לכלכל והמשכורת שלי היא חלק מהתקציב המשפחתי. איך נקנה עכשיו לחם וחלב ונשלם חשמל? אני לא יודעת. הפסקתי לישון ואני מדברת מתוך כאב. איך אני, אשה דלת אמצעים, אמורה להוכיח שהשקעתי את נשמתי בהצלחת החברה? עכשיו גם במקומות אחרים בתחום לא יקבלו אותי, כי היא הפיצה שאני בהריון וכל מעסיק שפניתי אליו, השיב בסירוב".

מנכ"ל שדולת הנשים בישראל, נורית צור, אמרה בתגובה כי "הנתונים המצביעים על עלייה דרמטית במספר הנשים ההרות שמפוטרות מאז פרוץ המשבר הכלכלי, שוב מעידים כי נשים הן הראשונות להיפגע מהמצב הכלכלי. אפליית נשים במקומות העבודה ופיטורי נשים בהריון היא תופעה רווחת בחברה הישראלית, אשר מחריפה בעתות משבר".

צור סבורה כי ניתן לראות שמעסיקים עדיין תופסים את האשה בתור "מפרנסת שנייה" ולכן לא מהססים לפטרה.

מדובר במכה כפולה עבור הנשים, מכיוון שההריון הופך כל ניסיון להשתלב מחדש במשק לקשה עד בלתי אפשרי.

ב"נעמת" מספרים כי בלשכה המשפטית של הארגון מתקבלות מדי שנה יותר מ-1,500 פניות בנושא וכי מאז המשבר חל זינוק במספר הפניות. יו"ר הארגון, טליה לבני, פנתה בעבר לראש הממשלה בדרישה לאסור פיטורי נשים בעת המשבר הכלכלי.

"החוק הקיים נותן מענה חלקי בלבד בהגנה מפני פיטורי נשים בהריון", היא מבהירה. "כשמוכח שהפיטורין אינם קשורים להריון, ניתן למעסיק בדרך כלל היתר לעשות כן. כתוצאה מכך, התגברות תופעת הפיטורים הרוחביים במספר רב של חברות במשק חושפת את הנשים ההרות לפגיעות יתר, הן בשל ניצול צוק העתים על ידי המעסקים והן בשל סיכוייהן הקטנים להשתלב מחדש בשוק העבודה בעודן בהריון או לאחר הלידה".

לתגובות