צור קשר פורום נשי ובנות חב"ד

מתכון לשבת
( יום שישי, ג' אב תשס''ט - 24 יולי 2009)

דניס על מצע פירה נענע

החומרים ל-3 מנות

לפירה
5 תפוחי אדמה
100 מ"ל חלב סויה
20 עלים של נענע
20 עלים של בזיליקום
מלח, פלפל שחור גרוס

לדג
600 גר' פילה דג דניס, נקי
1/2 כוס שומשום שחור ולבן
שמן זית

לקולי פלפלים
1/2 כוס ציר דגים
5 ענפי תימין
5 שיני שום
6 פלפלים אדומים, חתוכים לפלחים
מלח, פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

הפירה
קולפים תפוחי אדמה ומבשלים בסיר עד לריכוך.
מחממים בסיר נפרד, חלב סויה עם עלי בזיליקום ונענע.
לאחר הרתיחה מסירים מהאש, מקררים וטוחנים.
מועכים את תפוחי האדמה היטב ומוסיפים את החלב ועשבי התיבול. מתבלים במלח ופלפל.

הדג
משמנים את הדג משני הצדדים. מפזרים על צד העור תערובת של שומשום שחור ולבן. ממליחים ומפלפלים את צד הבשר.
מחממים מחבת עם מעט שמן זית וצורבים את הדג על הצד של העור 2 דקות. הופכים את הדג וצורבים 2 דקות נוספות.

הקולי
מרתיחים ציר דגים, תימין, שום ופלפלים. מכסים ומבשלים 12 דקות על אש נמוכה.
טוחנים הכל במעבד מזון ומתבלים במלח ופלפל.

ההגשה
מניחים פירה בצלחת ומעליו נתח דג. יוצקים מלמעלה את קולי הפלפלים.


מרק דושפרה
מרק בוכרי שסודו טמון בדובדבנים החמוצים. משפחת פוזאיקוב מביאה את הדובדבנים מסמרקנד בכל ביקור מולדת, וכאן אפשר להחליף בחמוציות או בדובדבנים מיובשים עם כף לימון בסיום.

החומרים למרק
½1 כוסות קוביות בצל לבן
1 ק"ג בשר בקר, חתוך לקוביות 1X1 ס"מ
½1 כוסות קוביות גזר קטנות
½1 כוסות חומוס סוגת מושרה, מבושל ומקולף
2 כוסות עגבניות, חתוכות לקוביות
3 כפות פפריקה מתוקה
1 כף מלח
1 כפית פלפל שחור
מים מסוננים
1 כוס דובדבנים חמוצים (עדיף ללא חרצן)

לכיסונים
300 גר' בשר טחון
2 בצלים, קצוצים דק
מלח ופלפל, לפי הטעם
כמון טחון, לפי הטעם
1 ק"ג קמח
3 ביצים
1 כף מלח
1 כוס מים מסוננים
מים + מלח לבישול

אופן ההכנה

המרק
בסיר גדול מטגנים לפי הסדר: בצל, בשר, גזר, חומוס, עגבניות ותבלינים. בין הוספת כל רכיב מערבבים 3-2 דקות.
ממלאים את הסיר במים ומבשלים כשעתיים על אש קטנה.
בינתיים משרים את הדובדבנים במים במשך 30 דקות, ומוסיפים לסיר 10 דקות לפני תום הבישול.

הכיסונים
מטגנים בשר ובצל. מתבלים במלח, פלפל וכמון ומצננים.
לשים ביד או במערבל קמח, ביצים, מלח ו-1/2 כוס מים, עד קבלת בצק קשה. אם צריך, ממשיכים להוסיף מים בהדרגה. יוצרים מהבצק כדור, עוטפים בניילון נצמד ומשהים שעה במקרר.
מרדדים את הבצק במערוך כבד או במכונת פסטה לעלה דק מאוד. חותכים לריבועים בגודל 5X5 ס"מ.
מניחים 1/4 כפית מהמילוי במרכז כל ריבוע. מקפלים למשולש ומהדקים את שני הקצוות הרחוקים. מבשלים את הקרלפך במים רותחים עם מלח כ-7 דקות (כדאי לטעום באמצע ולראות אם מוכן).


צו'רבה - מרק עגבניות איסטנבולי המצרכים – 6 מנות

7 עגבניות
2 פלפלים אדומים
3 גזרים
1 בצל גדול
1 שורש סלרי
2 סלרי אמריקאי
3 שיני שום
1/4 כוס שמיר קצוץ
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
6 עלי גפן טריים
קופסת רסק עגבניות קטנה
כפית צ'ילי
1 כפית פלפל שחור או לבן
1 כוס אורז בסמטי לבן
כף מלח
1/2 2 ליטרים מים
2 כפות שמן זית
מיץ מלימון אחד

אופן ההכנה:
קוצצים את הבצל ואת גבעולי הסלרי ומטגנים עם שמן הזית עד שמזהיב.
שוטפים היטב את האורז.
קולפים את הגזר ומגררים, קוצצים את העגבניות והפלפלים לקוביות ומוסיפים לסיר המרק, מערבבים למשך מספר דקות. מוסיפים את התבלינים, עלי הגפן, רסק העגבניות, האורז והמים ומבשלים כשעה. בהגשה מזליפים 3-4 טיפות מיץ לימון טרי.


לביבות בטטה מעודנות

החומרים ל-8-9 מנות
1 ק"ג בטטות, קלופות
1 כף רוטב סויה
1¼ כוסות קמח
קורט קינמון
מלח, פלפל
חמאה לטיגון
לרוטב השמנת
200 גר' שמנת חמוצה
2 כפות מיונז
מלח, פלפל
מעט בצל ירוק, קצוץ

אופן ההכנה
מבשלים את הבטטות במים עד לריכוך. מסננים ומרסקים בעזרת מזלג.
מערבבים את הבטטות בקערה עם כל יתר החומרים, מלבד החמאה.
מחממים את החמאה במחבת (נזהרים שלא תישרף). יוצרים, בעזרת כף, לביבות מהתערובת ומטגנים על להבה נמוכה במשך כ-2 דקות מכל צד. מעבירים את הלביבות שטוגנו לצלחת עם נייר סופג.
מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב בקערה (אם מכינים מראש, יש להוסיף את הבצל הירוק רק בעת ההגשה). מגישים קר לצד הלביבות.


גלידת אייריש קרים

מרכיבים
1/2 ליטר גלידת קפה מוכנה
3 כפות וויסקי אירי או בורבון
3 כפות קפה נמס חזק (לאספרסו)
כוס קצפת (או שמנת מתוקה)
חפיסת שוקולד מריר משובח

אופן הכנה :
מניחים את הגלידה בקערה ונותנים לה להתרכך לרמה מעט נוזלית. מערבבים את הקפה הנמס עם הויסקי ליצירת נוזל אחיד. שופכים את הנוזל על הגלידה, מערבבים היטב ומכניסים את הגלידה חזרה למקפיא. באמצעות סכין או מגרדת מפוררים מעל פרורי שוקולד לקישוט. כשהגלידה קפואה, מוציאים מהמקפיא ומסדרים בכוס הגשה, מעטרים בגבעת קצפת ומעליה פירורי שוקולד מריר. בתאבון.



לתגובות