צור קשר פורום נשי ובנות חב"ד

כיצד בתי חב"ד בעולם מגייסים יהודים לתפילות בחגים?
(יום שני, ג' תשרי תש''ע - 21 ספטמבר 2009)

באחד הוידאו הקצרים שהופק ניתן לראות צילומי אפיזודה שבו לארי דייוויד שואל: "למה אתה צריך כרטיס ללכת הבית? זה מטורף". הוא מסיים בכך שהימים האחרנים מתקרבים והפרמיה על מכירת הכרטיסים כבר עומדת על מאות דולרים. "יש לי שני מושבים נהדרים ממש מול החזן".

קטע וידאו נוסף משווה את רכישת הכרטיסים למערכת בשימוש חברות תעופה לרכישת כרטיסי טיסה. הווידאו מתחיל בשאלה: "מה גובה כרטיס החג שלך?" אנשים מתקדמים ומעבירים את הכרטיס דרך קורא כרטיסים והכיתוב שעולה: "אדם חשוב", "אדם חשוב ביותר", "אדם רגיל", ו "הכרטיס נקנה ב-איביי". בסוף הקטע, המספר אומר: "בחב"ד מאליבו, כולם מתפללים first class (מחלקה ראשונה)".

שלוחים רבים לא אימצו את קטעי הוידאו, אבל לכל בית חב"ד יש את השטיק שלו להבאת יהודים לתפילת הימים הנוראים. לפניכם לקט מה תכננו לשנה זו:

חב"ד ריבר טאון, דובס פרי ניו יורק

הרב בנג 'י סילברמן השתמש בעבר בסרטים, אבל "אני לא עשיתי את זה השנה כי הרגשתי שזה עשוי להחליש בתי כנסת אחרים ולא הייתי רוצה לעשות את זה", הוא אומר. "ודבר שני - זה לא בהכרח מקדם את השירותים המיוחדים שלנו". סילברמן ניסה משהו חדש בשנתיים האחרונות כדי למשוך קהל לתפילות השנה החדשה. הוא שלח כרטיסי חינם ל -3,000 אנשים בקרבת המרכז. "אנשים רגילים לעובדה שרכישת כסא בבית כנסת זה סיפור יקר בראש השנה ויום הכיפורים," הוא אומר. "זה נעים לקבל משהו בדואר המיידע אותך שאתה יכול להופיע, להתפלל וליהנות".

סילברמן מצפה לכ -350 אנשים במהלך הימים הנוראים. הקהילה היא מאוד "חילונית ליברלית" עם ארבע קהילות רפורמים וקונסרבטיבים. אחד המתפללים תיאר את האווירה: "רגועה, מאוד משמעותית, נותנת השראה, ומהנה" שבו אנשים יכולים לצפות "להרבה סיפורים ומסורת יהודית".

מרכז חב"ד לישראלים באטלנטה

הרב מנדי גוראריה מדווח שמדובר ביורדים ישראלים חילונים דוברי עברית יוצאי הקהילה היהודית בגרוזיה. "אין להם ניסיון של יידישקייט מהזמן ששהו בישראל", הוא אומר. "הם בעצם הביטו על זה מהצד כי בארץ הם לא ממש היו בקשרים עם אנשים דתיים. אבל כשהם באים לכאן באמריקה הם מבינים שאתה חייב לעשות משהו בקשר להיותך יהודי".

הרב גוראריה מצפה ל-150איש שישתתפו בתפילות החג, הוא משלב תפילות בנוסח ספרדי עם שירות חב"ד מסורתי. זו היא הכלאה של תפילות המסייעת למשוך את הקהילה הישראלית במהלך ראש השנה ויום הכיפורים.

חב"ד באוניברסיטת טורונטו, אונטריו

הרב ישעיה רוז מעדיף בישול יהודי מסורתי וכך מקדם את השנה החדשה. "אנו שמים דגש רב על מגוון רחב של בישול מזונות", הוא אומר. "אשתי (שירה) היא טבחית מעולה, מכינה המון סלטים גדולים וסוגים שונים של דגים. סטונטים זה נותן הרגשה של בית, כשאתה סטודנט, אם אף אחד לא מכין עבורך סעודת שבת, אתה לא הולך לעשות את זה בעצמך".

רוז נעזר גם בפייסבוק והודעות דרך עלונים שמחלק בקמפוס המבשרים לסטודנטים שיש להם היכן להיות בימים הנוראים. "זה באמת עוזר ליצור אווירה ביתית עבור הסטודנטים," אומרת רוז. בחורי ישיבה רבים יצאו לעזור לשליחי חב"ד עם הצפת ההמונים. רבים ממוקדי חב"ד שכרו שירותי בתי מלון סמוכים כדי להכיל את הקהל גדול, ורבים נוספים הקימו "בתי כנסת" באזורים שאין עדיין שליח חב"ד.

הרב משה קוטלרסקי, סגן יו"ר מרכז, חטיבת החינוך של חב"ד ליובאוויטש, אומר כי חב"ד מנסה מדי שנה להגיע לכמה שיותר יהודים. "הרעיון הוא שאנחנו רוצים להיות בכל מקום בו יש יהודים הזקוקים כדי לחוג את החגים שלנו. והמסר שלנו הוא אחד: אחדות, זה מה שתמצא כאשר תגיע לבית כנסת חב"ד".



לתגובות