צור קשר פורום נשי ובנות חב"ד

עמלות עו"ש או עמלות עושק?
(יום שלישי, ל' חשוון תש''ע - 17 נובמבר 2009)

המטרה: ביטול כל העמלות שהבנק גובה מאיתנו בחשבון העו"ש על פעולות בסיסיות

עו"ד דרור שטרום, יועץ המועצה: "בא הבנק וגובה ממני עמלה על כך שאני בא ומפקיד את הכסף אצלו. זו הרי איולת שאין כדוגמתה, אני מפקיד אצלו כסף, כדי שהוא יעשה מזה רווח, ואני משלם עמלה על זה שאני מאפשר לו להרוויח".

המועצה רוצה לבטל 13 עמלות עו"ש:

הפקדת מזומן
משיכת מזומן
הפקת תדפיס
העברת כסף
פדיון צ'ק
הפקדת צ'ק
תשלום שוברים (כמו ארנונה מים)
פריטת מזומנים
זיכוי חשבון
שאילתות מידע
משיכת צ'ק
חיוב באשראי
חיוב בהוראת קבע

מנכ"ל המועצה, אהוד פלג: "צריך לבטל את עמלות העו"ש משתי סיבות: האחת, הבנקים מרוויחים עלינו הרבה כסף כבר מעצם העובדה שאנו מחזיקים חשבון בנק אצלם. הכסף הנזיל בחשבונות העו"ש המגיע לסכומים של מיליארדים של שקלים בשנה מאפשר לבנקים להרוויח מהשקעות והלוואות, ובמקרה של חשבונות הנמצאים ביתרת חובה, הלקוח נאלץ באופן מיידי לשלם ריביות גבוהות. הבנקים נהנים כאן משני העולמות. מיותר לציין, שבנקים אף אינם מתגמלים את הלקוחות בגין יתרת הזכות שבחשבון העו"ש שלהם או בגין הרווחים בהם זכו. רווחים אלה לא מונעים מהבנקים להרוויח על חשבוננו גם פעם שנייה וזאת על ידי גבייה לא מוצדקת של עמלות בגין פעולות עו"ש".

הסיבה השנייה היא שביטול עמלות העו"ש יביא לפיזור מסך העשן ויחשוף בפני ציבור הלקוחות את תמונת האמת על ריביות הבנקים. הורדת "רעשי הרקע" שיוצרות עמלות העו"ש, תאפשר לציבור הלקוחות לבחון את הבנקים עפ"י מדדים פשוטים וברורים, ותגביר את השקיפות ותייצר את התנאים לעידודה של תחרות."

סל פעולות בסיסיות לצרכן עולות סך של 16 שקלים לחודש אבל לכל משפחה בממוצע יש 2.3 חשבונות בנק וזה כבר אומר 444 ש"ח למשפחה בשנה. חיבור של כל אלה יתן כמלירד שקלים, הכסף שהבנקים יפסידו מביטול עמלות הבסיס.

המהלך לביטול עמלות העו"ש זוכה כבר עכשיו לתמיכה ציבורית נרחבת. עד היום נאספו ונשלחו למעלה מ- 700 אלף מכתבים למפקח על הבנקים התומכים במאבק של המועצה לצרכנות לביטול עמלות העו"ש בחקיקה. זאת ועוד, מסקר טלפוני שערכה חברת גיאוקרטוגרפיה בימים אלה עבור המועצה לצרכנות עולה כי 70% מהציבור חושב שיש לבטל את חיוב העמלות בארץ על ידי חקיקה ולא להמתין שתנאי השוק יביאו לכך שהבנקים בארץ יוותרו מרצונם על גביית עמלות בחשבון העו"ש.

הנפגעים העיקריים מעמלות העו"ש הם דווקא משקי הבית, המשלמים יותר עמלות ושיעורי ריבית גבוהים יותר מהמגזר העסקי את כאשר סיכון האשראי שהם מהווים לבנק הוא הקטן ביותר ונמוך משמעותית מזה של המגזר העסקי.

השוואה למדינות המערביות מצביעה על מגמה שהחלה בתחילת שנות ה- 90 לביטול עמלות העו"ש כתוצאה מתחרות בין הבנקים. בארץ, תחרות שכזו כמעט אינה קיימת ואף איננה צפויה בעתיד הנראה לעין דו"ח הממונה על ההגבלים העסקיים מאפריל 2009 חשף את קיומם של הסדרים כובלים בין הבנקים, במסגרתם העבירו הבנקים בינם לבין עצמם מידע שסייע להם במדיניות "יישור הקו" של העמלות הניתנות ללקוחות. אי לכך, הדרך היחידה לבטל את עמלות העו"ש בישראל היא בחקיקה!

אין ספק שהפרה החולבת היא גימיק המדבר לכולנו, אבל מולה שור זועם – הבנקים, שהוכיחו בעבר כי ליגוע להם בעמלות זו משימה כמעט בלתי אפשרית.



לתגובות